Register  Login  Active Topics  Maps  

Hungarian - January challenge thread

  Tags: Hungarian
 Language Learning Forum : Multilingual Lounge Post Reply
1549 messages over 194 pages: << Previous 1 2 3 4 5 6 7 ... 83 ... 193 194 Next >>
maxval
Pentaglot
Senior Member
Bulgaria
maxval.co.nr
Joined 4863 days ago

852 posts - 1577 votes 
Speaks: Hungarian*, Bulgarian, English, Spanish, Russian
Studies: Latin, Modern Hebrew

 
 Message 657 of 1549
01 June 2011 at 3:26pm | IP Logged 
hribecek wrote:
CHAPTER 12 -
Other chapters - 1 (page 58), 2 (page 6o), 3 (page 62), 4 (page 64), 5 (page 65), 6 (page 67), 7 (page 69), 8 (page 71), 9 (page 73), 10 (page 78), 11 (page 80)

AZ ESERNYŐ ALATT - A TIZENMÁSODIK FEJEZET

Az egész barlang remeg és néhány kő esik a mennyezetből. Úgy látszik, hogy a lézer megrongálta az egész területet és most minden összedől.

Bemennek vissza a tankos helyiségbe, mert meg akarnak keresni a kijáratot. Meglátják, hogy itt nincs a kijárat, a halott férfi hazudt nekik amikor mondta, hogy itt van egy kijárat. Így bemennek vissza a ketreces helyiségbe. Futnak a ketrecek közé és befutnak a nagy alagútba. A férfi, aki még él, befut is.

Ezúttal nincs a kocsiuk, így végig kell futniuk az egész hosszú alaguton. Még a falok remegnek. Az állatok már pánikba estek és sokan futnak is az alagútban, de már nem verekednek egymással, mert nagyon félnek.

A fiúk futnak olyan gyorsan, mint tudnak és a férfi egy kicsi mögöttük van. A férfi elveszít a vérét és nincs olyan sok energija, mint a fiúknak. Egy jaguár őket előzi meg és előre fut. Kövek kezdenek leesni az alagútban és majdnem egy nagy kő üti meg Elvist. Egy nagyobb kő esi rá a férfinek a vállára és a férfi leesik a földre és sikít. Sikerül, hogy újra felkel, de majdnem megint esik le.

Az állatok sok zajt csinálnak és két vaddisznó fut az ellenkező irányba a fiúkhoz. Az egyik vaddisznó karambolzik Bennyre és Benny leesik. Elvis őt felemeli és tovább futnak.

Már futottak sok ideje, de nem farádtok, mert futnak az életükért. A férfi fut lassan és már elég messze mögöttük van, fáj a válla és a keze és kiabál a fiúknak, hogy segítsék, de a fiúk nem segítik.

Végre odaérik a nagy ajtóhoz, de már a mennyezet esni kezd! Sokan az állatok is az ajtónál vannak és egy vaddisznó verekedik egy jaguárral, az egyik tapír körülfut vadul és egy csoport majom ül és sikít. Hirtelen a fiúk hallnak egy sikolyt, és azt hiszik, hogy a mennyezet esett le a férfire.

Kell valamit csinálniuk gyorsan, így Benny beállítja az esernyőt és lelői az ajtót. Van egy hangos zaj és az ajtó eltűn. Nagyon gyorsan a fiúk befutnak a nagy lyukba. Először az állatok félnek a zajtól, de azután sokan kifutnak az alagútból. Azután hallnak sok kőt és sziklát, hogy esik és sok por repül ki a lyukból.

Körülnéznek és meglátják az erdőt és egy kis útot. A lézer tönkreteszt sok fát és a fiúk ezt sájnalják, mert imádják az erdőt. Majdnem minden állat már tűnt el az erdőbe, csak néhány majmot és papagájot látják. Egy vaddisznó fekszik az ajtóban, majdnem halott - egy szikla a hátán.

Hirtelen a fiúk nagyon farádt magukat érzik és lefekszenek a földre. Óvatosan Benny bezárja az esernyőt.

------------------------------------------------------------ ------------------------




Szóval, csak egy fejezet marad! Örülök, mert szeretnék megpróbálni több dolgot magyarul.






AZ ESERNYŐ ALATT - A TIZENKETTEDIK FEJEZET

Az egész barlang remeg és néhány kő leesik a mennyezetből. Úgy látszik, hogy a lézer megrongálta az egész területet és most minden összedől.

Bemennek vissza a tankos helyiségbe, mert meg akarják keresni a kijáratot. Meglátják, hogy itt nincs kijárat, a halott férfi hazudott nekik amikor azt mondta, hogy itt van egy kijárat. Így bemennek vissza a ketreces helyiségbe. Futnak a ketrecek közé és befutnak a nagy alagútba. A férfi, aki még él, szintén befut.

Ezúttal nincs kocsijuk, így végig kell futniuk az egész hosszú alaguton. Még a falak is remegnek. Az állatok már pánikba estek és sokan futnak is az alagútban, de már nem verekednek egymással, mert nagyon félnek.

A fiúk futnak olyan gyorsan, ahogy tudnak és a férfi egy kicsit lemaradva mögöttük van. A férfi vért vesztett és nincs olyan sok energiája, mint a fiúknak. Egy jaguár megelőzi őket és előre fut. Kövek kezdenek leesni az alagútban és majdnem egy nagy kő üti meg Elvist. Egy nagyobb kő esik rá a férfinek a vállára és a férfi leesik a földre és sikít. Sikerül újra felkelnie, de majdnem megint elesik .

Az állatok sok zajt csinálnak és két vaddisznó fut az ellenkező irányba a fiúkhoz. Az egyik vaddisznó karambolozik Bennyvel és Benny leesik. Elvis őt felemeli és tovább futnak.

Már futottak sok ideje, de nem fáradtak, mert futnak az életükért. A férfi fut lassan és már elég messze van mögöttük, fáj a válla és a keze és kiabál a fiúknak, hogy segítsenek, de a fiúk nem segítenek.

Végre odaérnek a nagy ajtóhoz, de már a mennyezet esni kezd! Az állatok is sokan vannak az ajtónál és egy vaddisznó verekedik egy jaguárral, az egyik tapír körülfut vadul és egy csoport majom ül és sikít. Hirtelen a fiúk hallnak egy sikolyt, és azt hiszik, hogy a mennyezet leesett a férfire.

Kell valamit csinálniuk gyorsan, így Benny beállítja az esernyőt és rálő az ajtóra. Egy hangos zaj után az ajtó eltűnik. Nagyon gyorsan a fiúk befutnak a nagy lyukba. Először az állatok félnek a zajtól, de azután sokan kifutnak az alagútból. Azután hallnak sok kőt és sziklát, hogy esnek és sok por száll ki a lyukból.

Körülnéznek és meglátják az erdőt és egy kis útat. A lézer tönkretett sok fát és a fiúk ezt sajnalják, mert imádják az erdőt. Majdnem minden állat már eltűnt el az erdőben, csak néhány majmot és papagájt látnak. Egy vaddisznó fekszik az ajtóban, majdnem halott - egy szikla van a hátán.

Hirtelen a fiúk nagyon fáradtnak érzik magukat és lefekszenek a földre. Óvatosan Benny bezárja az esernyőt.

3 persons have voted this message useful



hribecek
Triglot
Senior Member
Czech Republic
Joined 5139 days ago

1243 posts - 1458 votes 
Speaks: English*, Czech, Spanish
Studies: Italian, Polish, Slovak, Hungarian, Toki Pona, Russian

 
 Message 658 of 1549
03 June 2011 at 12:17pm | IP Logged 
I'm planning my trip to Hungary in July and I'd like to go to Pecs. Does anybody know something about trains or buses from Budapest to Pecs? Do I need to book in advance?

Also whilst in Pecs I'd like to go to Croatia to visit the towns near the Serbian border, where there were some atrocities committed, I can't remember their names off the top of my head. Is it easy to get from Pecs to Croatia?

Any cheap accommodation ideas for Pecs, I've found a few but it seems to be a very popular place in July.

Thanks for any advice.
1 person has voted this message useful



Kisfroccs
Bilingual Pentaglot
Senior Member
Switzerland
Joined 5199 days ago

388 posts - 549 votes 
Speaks: French*, German*, EnglishC1, Swiss-German, Hungarian
Studies: Italian, Serbo-Croatian

 
 Message 659 of 1549
03 June 2011 at 12:49pm | IP Logged 
Hi Hribecek !

Pécs is just a beautiful city :). Very mediterrean, calm and a lot of beautiful building.


Bus and tram
Bus and tram ticket within Budapest : 320 Ft the single ticket (you might take the bus to go to another station).

train
If you are student, you will have 50% kedvezmeny. I don't know if there are other reductions.
You definitively musn't book in advance, I'm sure you will find a ticket.

Budapest-Déli pu.
Pécs

ab 07:56
an 10:41

ab 09:56
an 12:41

ab 11:56
an 14:41

ab 13:56
an 16:41

ab 15:56
an 18:41

ab 16:46
an 19:43

ab 17:56
an 20:41

ab 19:56
an 22:41

ab 05:56
an 08:41

ab 07:56
an 10:41

I remember coming from Keleti pu. So, that you will find out, but that's not the point here :).

As I'm a student, I paid Pécs - Bp, Bp -Pécs 4660 Ft. That mean you'll likely to get your ticket Bp-Pécs for 4660 Ft (around that price).

The train are very clean, modern, with air climatisation and from Budapest to Pécs it's 2:45 hours. In the evening, I found the train really chilly :).

When you get to Pécs, the station is not in the center. So, either you take a bus, or you walk and that's not far away. In the station there is a DM (szupermarket).

Bus
Really, I don't know :/. I never took the bus from Budapest to Pécs, but I'm sure there is one. I took once the bus from Győr to Pannonhalma and it was very hot (the one without air climatisations :)). But apart from that they were okay.

Accomodations
Don't know, but there I'm sure you will have to book in advance.

Have a nice stay there ;)

Kifröccs

P.S. I see that there is a train going from Pécs to Osijek (Észek - Croatia). But if you're going with the train to - I don't know - like Baja Subatica (Serbia), you'll have to take the train from Pécs, going to Szentlőrinc, Dombovar then again to Kiskunhalas... that's maybe not so wise.(From Bp to Pécs the train is going through Dombovar, Szentlőrinc, so that means you're travelling in circle with the train if you want to go to Serbia). If you want to go to Beograd, better take a night train from Bp. They go to Novi Sad, Beograd and Niš. (and go in the right coach. The other part of the train goes to Bucuresti).

Edited by Kisfroccs on 03 June 2011 at 12:58pm

2 persons have voted this message useful



hribecek
Triglot
Senior Member
Czech Republic
Joined 5139 days ago

1243 posts - 1458 votes 
Speaks: English*, Czech, Spanish
Studies: Italian, Polish, Slovak, Hungarian, Toki Pona, Russian

 
 Message 660 of 1549
03 June 2011 at 5:53pm | IP Logged 
Köszönom szépen az információt, kisfröccs. Ez nagy segítség.

Szeretnék menni osijekbe és onnan a faluba, ahol volt sok probléma a haborúban ott.
1 person has voted this message useful



Kisfroccs
Bilingual Pentaglot
Senior Member
Switzerland
Joined 5199 days ago

388 posts - 549 votes 
Speaks: French*, German*, EnglishC1, Swiss-German, Hungarian
Studies: Italian, Serbo-Croatian

 
 Message 661 of 1549
03 June 2011 at 6:14pm | IP Logged 
Értem !

Look at this : MÁV start. This is an example of a train which goes to Osijek.

Osijek, in Hungarian is Észek and I don't know how it is in Czech Republique, but in Hungary, in most of the train, there isn't a voice which says the station :). Here the prices : of BP - Pécs. You can look under MÁV start, there are all the informations. I wasn't far away :).

So, I think, this is all. But I like to organize, so don't hesitate to ask me :D.

Kisfröccs
2 persons have voted this message useful



hribecek
Triglot
Senior Member
Czech Republic
Joined 5139 days ago

1243 posts - 1458 votes 
Speaks: English*, Czech, Spanish
Studies: Italian, Polish, Slovak, Hungarian, Toki Pona, Russian

 
 Message 662 of 1549
03 June 2011 at 6:29pm | IP Logged 
Köszönöm újra! Csillag vagy!
1 person has voted this message useful



Chung
Diglot
Senior Member
Joined 6946 days ago

4228 posts - 8259 votes 
20 sounds
Speaks: English*, French
Studies: Polish, Slovak, Uzbek, Turkish, Korean, Finnish

 
 Message 663 of 1549
04 June 2011 at 12:19am | IP Logged 
hribecek wrote:
I'm planning my trip to Hungary in July and I'd like to go to Pecs. Does anybody know something about trains or buses from Budapest to Pecs? Do I need to book in advance?

Also whilst in Pecs I'd like to go to Croatia to visit the towns near the Serbian border, where there were some atrocities committed, I can't remember their names off the top of my head. Is it easy to get from Pecs to Croatia?

Any cheap accommodation ideas for Pecs, I've found a few but it seems to be a very popular place in July.

Thanks for any advice.


When I visited Pécs, I stayed at Hotel Főnix (2-star). The location was very good as it was a few minutes north of the town's center and attractions on foot, and the price of approx. $50 US / night (in today's dollars) for a private room with en suite bathroom/toilet was reasonable to me (although as a Couchsurfer, my preference would have been to stay with a fellow Couchsurfer). I'm sure that you can find something cheaper. Hostelworld may have something cheap although I can vouch for any hostels in Pécs. If you're on Couchsurfing or Hospitality Club, you have a fair chance of finding someone in Pécs to host you without charge for a few nights.
2 persons have voted this message useful



maxval
Pentaglot
Senior Member
Bulgaria
maxval.co.nr
Joined 4863 days ago

852 posts - 1577 votes 
Speaks: Hungarian*, Bulgarian, English, Spanish, Russian
Studies: Latin, Modern Hebrew

 
 Message 664 of 1549
04 June 2011 at 8:23am | IP Logged 
Kisfroccs wrote:

I see that there is a train going from Pécs to Osijek (Észek - Croatia).


One correction: Osijek in Hungarian is not Észek, it is Eszék.


2 persons have voted this message useful



This discussion contains 1549 messages over 194 pages: << Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194  Next >>


Post ReplyPost New Topic Printable version Printable version

You cannot post new topics in this forum - You cannot reply to topics in this forum - You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum - You cannot create polls in this forum - You cannot vote in polls in this forum


This page was generated in 0.7031 seconds.


DHTML Menu By Milonic JavaScript
Copyright 2024 FX Micheloud - All rights reserved
No part of this website may be copied by any means without my written authorization.